mandag den 31. december 2012

Vagtler

Endelig lykkedes det mig at få et billede af vores dværgvagtler her i vinter. Vi har dem gående i drivhuset, hvor de i sommerhalvåret æder alle insekter i gulvhøjde. Tilsyneladende også snegle. Vi har ikke haft nogen som helst skadedyr i vores drivhus. Her i vinterhalvåret kan de sagtens overleve i vores uopvarmede drivhus. De har en halmhytte de kan gå ind i, men de holder nu allermest af at være inde mellem de kunstige stuebirk planter, de har fået ind, til erstatning for alle de mange planter de kunne pile rundt imellem. Stuebirkene har vi fra dengang drengene syntes det var sejt at værelset var en skov, hvor der var træer, bregner og hængeplanter. Fuglene er sky nu, for de er ikke længere vant til vi er så ofte i drivhuset her om vinteren. De får tropisk fugleblanding og birkes. Rigtig dejlig nytårsaften til alle herinde!
Jeg kan ganske enkelt ikke anbefale dværgvagtlerne nok til alle der har drivhus. Det er nemme og sjove nyttedyr.

lørdag den 29. december 2012

Endelig igang i haven

Idag startede vi op i haven. Vi fjernede 2 store buksbum, som i årevis har stået med ganske vist smukke høstfarver. Altså de var mere eller mindre døde. Dér hvor de stod i vores forhave, skal vi have et par roser Heidetraume, som er en bourbonrose, bunddække - kun 70 cm. høj. Vi ønsker at kunne sidde ved vores havebord foran køkkenvinduet og se ud over markerne, Så beplantningen skal ikke være for høj. Dagen bød også på 3 muldvarpsakse mere i jorden, da de omdanner plæne og bede til minefelter.

fredag den 21. december 2012

årets gang i Den Gamle Dyrlægeboligs have - efterår

Så er vi nået til efteråret og "Den lille Vejbod" lukker ned. Vi har solgt ud af sommerens overskud af økologisk grugt og grønt, æg, marmelader og syltevarer.
Årets sidste udebad bliver taget sidst i oktober, for der skal lukkes for vandet og hanerne pilles af før frosten kommer. Desuden er der kun varmt vand, når solfangerne modtager varme fra solen.En høne lægger det mindste æg jeg hidtil har set. En tyfon sejler hen over markerne og marmelukærme, som er en af mine favorit enårige blomstrer stadig.
Rigtig glædelig jul og godt nytår til alle I dejlige mennesker herinde i blogland

onsdag den 19. december 2012

årets gang i Den Gamle Dyrlægeboligs have - sommer

På et tidspunkt anskaffer vi to får og lidt flere høns, så de alle kan boltre sig på 800 kvadratmeter. Sikken et leben - de æder hinandens mad, men det er sjovt så længe det varer.
Glæden bliver kort. Hønsene lægger æg i fårenes halm i stalden, fårene går ind i hønsenes indergård og æder deres mad, fårene vælter hønsenes drikketrug og hønsene er ved at drukne i fårenes drikkespand. Det var det lette og lidt morsomme. Her kommer alvoren. Fårene var valgt, da de efter beskrivelsen, skulle lade træer med mere være, og kun æde græs og deslige. Den beskrivelsen havde fårene ikke læst og de åd samtlige knopper, blomster og grene på vores frugttræer, de kunne nå - også gerne barken. Derudover væltede de hønsenes flethegn, når de var inde i deres indergård. Vi hande sat dyrehegn i resten af området, så det var intet problem. Vores intermistiske og mangelfulde indhegning af alle planter og træer i "dyrehaven", var fatal - intet blev skånet, heller ikke løgvækster, som de angiveligvis ville holde sig fra, da de ikke kunne tåle dem. Moderfåret var stærkt, vi havde et palaver, da hun skulle klippes. Vi måtte sande at får og have ikke rigtig duer sammen. Vi fandt et godt sted til Krølle og Bølle, som vi kaldte dem. Hold op, de var kære. Så bliver det sommer i drivhus og køkkenhave og det er Én stor nydelse.

årets gang i den gamle dyrlægeboligs have - forår

Endelig forsvinder isen og vandet i haven, da vi får lavet en brønd. Nu kan der lægges planer for haven.
Små løgvækster titter frem og der kommer fugleunger på tagrygningen.Jeg går igang med at kokkerere i vores nye udekøkken. Udover disse to transportable gasblus, består det også af to thailandske bålsteder, som vi bruger rigtig meget og som er geniale.
Så startes der op i drivhuset. Det er jo altid herligt
Prunus´en blomstrer og jeg høster brændenælder til tørring

Året der gik i Den Gamle Dyrlægeboligs have - vinter

Jeg har kigget mig lidt omkring i vores mange billeder fra havelivet og har udvalgt nogen, som jeg vil vise her. Året startede med frost, og den kæmpe mængde vand vi døjede med i 9 måneder, har her givet nogle smukke billeder

mandag den 17. december 2012

gavepakker

Her er mine 2 børnebøger indpakket i celofan i en gavepakke. Dem har jeg solgt et par stykker af. Når man vender pakken om, ser man forsiden på den anden bog. Desværre kunne forretningerne ikke sælge denne gavepakke, for man skal kunne scanne stregkoden på bagsiden af bøgerne.
Hvis du står og mangler en gave til de 4-10 årige, kan den stadig sendes.

langt ude 2

Her er så agerhønsene, som kom straks efter der var ryddet ned til græsset.

tanker om haven

Juleaften nærmer sig hastigt og denne december måned nyder jeg i fulde drag, da jeg elsker julehygge. Men der er også plads til andet og min mand og jeg har gjort os visse overvejelser om hvilke klatreroser vi skal anskaffe os, til at klatre op ad en portal og op ad et nordøst vendt hegn. Vi tænker på Lykkefund op ad hegnet og New Dawn og Poolstjarnen op ad portalerne. Er der nogen der har erfaringer med disse eller forslag til andre???? Kriterierne er først og fremmest en hurtig, kraftig vækst. Vi har to Chinatown, og de vokser langsom - og så er vi også dækket ind med vores lyst til gule klatreroser. Spænd på at høre fra jer.

søndag den 16. december 2012

julekort

Mit afsluttende lille projekt til Trumpettruts projektuge, var færdiggørelsen af julekort skrivningen. Desværre har jeg for første gang i mange år ikke selv lavet dem, men købt nogle meget fine på et ældrecenter istedet.

lørdag den 15. december 2012

langt ude

Er der nogen der ved hvorfor bonden har skrabet sneen af marken her?. Det er for at agerhønsene kan komme ned til græsset og æde det. Det varede ikke længe før agerhønsene flokkedes om de bare græsarealer.

onsdag den 12. december 2012

Fuglene i dyrlægehaven

Fugle hører med i haven. Jeg tror slet ikke jeg kunne undvære alle de mange fugle på alle årstider. Her er musvitten, der havde rede i den gamle vandpost, solsorteungerne i det åbne skur, agerhønsene, der puster sig op i kulden og en skøn forvirring af alle arter omkring foderbrættet.
Jeg har 5 træstubbe der skal gøres smukke og brugbare til at sidde på rundt om bålet. Det er vist ikke bare et dagsprojekt. I mellemtiden får jeg syet knapper i min ternede nederdel. I dette meget glatte og snefyldte vejr, har den lokale bus siddet fast på vores lille vej overfor vores hus. Ikke så godt, da den nærmeste landsby med busforbindelse er 5 km. herfra

tirsdag den 11. december 2012

Decemberhygge og havearbejde

Lige en kende hyggelige udebilleder mere. Det er ganske afslørende omkring den gamle lampe, hvor sneen hænger så fint, for det er jo på grund af edderkoppespind. Så kom der sandelig sne på mit julehjerte. Dette projekt med træstubbene, har jeg længe villet igang med. De har stået nede ved den gamle bøg og ventet siden efteråret. De skal bruges til at sidde på rundt om bålet, men da de har fået en kedelig svampesygdom har jeg bestemt at fjerne barken. Svampen ligner orange spraymaling. Nu kom jeg igang takket være Helle på Trumpettrut. Jeg elsker at arbejde med træ, men det er altid svært at finde ud af hvornår det er færdigt - der viser sig nye tegninger hver gang jeg bruger høvlen.

mandag den 10. december 2012

Dagens lille projekt - færdiggørelsen af et filt nissepar

søndag den 9. december 2012

Hesede Skov

Hesede Skov ligger lige i nærheden af, hvor vi bor. Det er et smukt sted på alle årstider og der ligger en forstbotanisk have. Jeg har ambitioner om at tage billeder i Hesede Skov på alle årstider. Indtil videre har jeg nu efterår og vinter. Her er et uddrag af vinterbillederne. Jeg siger bare, som den naturelsker jeg er - når Danmark er dejligst.

fredag den 7. december 2012

Rodolphus´ jul

Her er lidt julestemning fra i sommer. Julius her er Rodolphus på forsiden af min børne højtlæsnings julebog "Rodolphus´ jul" og i 25 graders varme skød vi dette billede i vores julepyntede køkken og med hønen "Halte Lina", som statist. Jo, jeg har tamme høns. Hun kom dog ikke rigtigt ned i høkassen, som bogen ellers fortæller. Må jeg anbefale bogen til forældre og bedsteforældre, som mangler en gave til de 4-10 årige. Længere nede kan du finde et link direkte til bog og forlag Forfatteren mig - det er Lisa B. Salomonsson

torsdag den 6. december 2012

hønsene

Så er morgenmaden klar til hønsene. Rester fra gårddagen, ved min mands fødselsdag. Kartofler, skinke, mango, jordbær og franske vafler. Det er så herligt at have sådan nogen ædemaskiner. De æder ALT. Og vores høns æder heldigvis altid op, så der er intet overladt til rotter og mus.Jeg kan klart anbefale høns og især æglæggere, hvis man ofte har rester til overs. De er altid sultne og så lægger de også æg i den mørke tid og er meget robuste. Vores hedder Brun Lohman. Prima store æg.

tirsdag den 4. december 2012

I den gamle dyrlægebolig - læs vores hjem, lægges planer for den kommende havesæson.Vi har boet her i snart tre år og nu har vi prøvet lidt af hvert hvad angår haven/grunden. Vi har knapt 3000 kvardratmeter at boltre os på, så der er jo plads til lidt af hvert. Planen er, at vi vil inddele haven i tre afsnit. Kulturhaven, hvor vi luger, laver staudebede og slår græs jævnligt; den vilde have, hvor vi har sommerblomster og danske planter og masser af selvsåede lupiner. Her slår vi kun gange gennem den stride græseng, men det kan ikke bare passe sig selv, for der er en æblelund med nye træer, som skal nurses.Her er også bålpladsen, som pt. er en kæmpe bunke grene og bosted for mange fugle og mon ikke også et pindsvin. Den nedeste del af haven indeholder allerede køkken- og bærhaven. Her er der også en kæmpe kompostbunke, som optager ret meget plads- læs lidt for meget. Jeg tænker, at jeg kan gro artiskokker og jordskogger her. Sidste år var det squash i alle afskygninger, men da vi ikke er vilde med at spise dem, var det jo lidt omsonst. De forskellige afsnit skal indkranses af cowboy hegn, som jeg kalder det. Rundstokke med nogle brædder mellem. Jeg glæder mig til at vise jer hvordan projekt haven skrider frem.

mine juledekorationer

Vi er da vist rigtig mange der elsker at lave forskellige dekorationer her op mod jul. Lad mig suplere med et par af mine. Den ene slags laver jeg uden levende lys.